Zupa dożynkowa z dynią i jabłkami

    Zupa dożynkowa z dynią i jabłkami

    6polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 312 osób

    To mieszanina warzyw jesiennych, które razem tworzą cudownie rozgrzewającą i smaczną zupę. Podać z chrupiącym chlebem i sałatką, i obiad gotowy!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 2 duże pory (tylko białe i jasnozielone części), drobno pokrojone
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
    • 300 g dyni piżmowej (lub zwykłej), pokrojonej w kostkę
    • 135 g marchwi, pokrojonej w kostkę
    • 1 jabłko Granny Smith, obrane, wydrążone gniazdo nasienne i pokrojone w plasterki grubości 0,5 cm
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 60 ml białego wytrawnego wina
    • 65 ml chudej śmietany
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Roztopić masło w garnku na średnim ogniu. Dodać pory i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, (ok. 5 minut). Dodać ziemniaka, dynię, marchew, jabłko i bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć, i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
    2. Ostrożnie zmiksować zupę partiami w blenderze, lub użyć miksera ręcznego i zmiksować zupę w garnku. Zmiksowaną zupę wlać z powrotem do garnka i wmieszać wino oraz śmietanę. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, i delikatnie gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Nalewać do miseczek i posypać szczypiorkiem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    3

    Bardzo łatwy i smaczny przepis! Myślę, że jeszcze nie raz zrobię taką zupę z dyni - 05 lis 2012

    Amieszka
    autor:
    0

    pyyyszne! - 26 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis