Ogórki marynowane w occie

    Ogórki marynowane w occie

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ten pyszny przepis należy do mojej mamy, która co roku przyrządza te wspaniałe ogórki. Z tych proporcji wychodzą 3 litrowe słoiki.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 litrowe słoiki

    • 1,5 kg ogórków gruntowych
    • Do każdego słoika
    • koper i liście czarnej porzeczki
    • 2-3 ziarna gorczycy
    • 1-2 ziarna pieprzu
    • 1-2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 goździk
    • 1 liść laurowy
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki soli morskiej
    • 500 ml octu 5%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ogórki umyć i przyciąć końcówki. Ciasno poukładać w wyparzonych słoikach razem z przyprawami. Słoiki napełnić wrzącą wodą i odstawić na 20-30 minut. Następnie odlać wodę do garnka, odmierzyć 1 litr i przygotować z niej zalewę.
    2. Wodę odlaną z ogórków zagotować razem z cukrem i solą. Dodać ocet, wymieszać i znów zagotować. Zalewą napełniać słoiki prawie po same brzegi, ogórki muszą być w całości zakryte wodą.
    3. Zakręcić wieczka i odwrócić słoiki do góry dnem. Przykryć kocem lub ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia. Pasteryzacja nie jest konieczna, ponieważ zalewa jest mocno octowa. Wystarczy, że słoiki i wieczka są wyparzone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis