Makaron z przegrzebkami

    Makaron z przegrzebkami

    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste, a jakie smaczne i pożywne danie z owocami morza. Ja użyłam makaronu szpinakowego linguine, ale każdy długi makaron będzie się nadawał.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g szpinakowego linguine
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 500 g przegrzebków
    • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    • sok i skórka z 1 cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek rukoli
    • 80 g czarnych oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente.
    2. Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać przegrzebki i smażyć przez minutę, raz przewracając.
    3. Dodać wino, sok i skórkę z cytryny. Gotować przez kilka minut na dużym ogniu, aby sos trochę odparował.
    4. Dodać makaron, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
    5. Podawać udekorowane rukolą i czarnymi oliwkami.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis