Pełnoziarniste naleśniki rosyjskie z bitą śmietaną

    Pełnoziarniste naleśniki rosyjskie z bitą śmietaną

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe naleśniki przygotowane z mąki z pełnego przemiału i maślanki. Co za pyszne śniadanie lub obiad dla całej rodziny!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 1 szklanka maślanki
    • 2 jajka
    • 1/3 szklanki cukru
    • 2 szkalnki mąki z pełnego przemiału
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 szklanka wrzącej wody
    • Dodatkowo
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 300 g jagód lub innych owoców

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Maślankę zmiksować z jajkami, cukrem i szklanką mąki na gładką masę.
    2. Dodać szklankę wody i drugą szklankę mąki, zmiksować. Dodać sól i olej i dokładnie wymieszać.
    3. Sodę rozpuścić w szklance wrzącej wody i dodać do ciasta. Zmiksować i odstawić na 5-10 minut.
    4. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem.
    5. Patelnię rozgrzać mocno na średnim ogniu. Nalać chochelkę ciasta, równomiernie rozprowadzić i smażyć przez 1-2 minuty.
    6. Przewrócić na drugą stronę i smażyć na rumiano. Gotowy naleśnik przełożyć na talerz i smażyć kolejną porcję ciasta.
    7. Naleśniki podawać z bitą śmietaną i jagodami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis