Burgery wegetariańskie z serem i grzybami

    Burgery wegetariańskie z serem i grzybami

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne i szybkie do przygotowania kanapki na ciepło dla wegetarian - najlepiej użyć pełnoziarnistych bułek do hamburgerów. Można dodać grzyby shitake lub pieczarki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g grzybów shitake lub pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 150 g sera żółtego
    • 4 pełnoziarniste bułki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Grzyby pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
    2. Na patelni rozgrzać masło i smażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu przez kolejne kilka minut.
    3. Dodać czosnek i tymianek, wymieszać i smażyć przez minutę.
    4. Ser zetrzeć na tarce.
    5. Przygotować bułki - przekroić je na pół, na jedną połowę nałożyć grzyby, posypać serem i zapiec w piekarniku ustawionym na funkcji grill, aż ser się rozpuści. Przykryć drugą połową i podawać.

    Rada

    Burgery można również przygotować na patelni. Tak samo należy przygotować bułki i ułożyć je na nienatłuszczonej patelni, przykryć i smażyć przez kilka minut, aż ser się stopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis