Zeppole

    Zeppole

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 135 osób

    Smakowite smażone ciasteczka z serem ricotta. Są także znane jako włoskie pączki.

    Składniki
    ilość porcji: 35 

    • 2 l oleju roślinnego do smażenia
    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 1,5 łyżeczki cukru
    • 2 jajka, ubite
    • 250 g sera ricotta
    • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 60 g (1/2 szkl.) cukru pudru, do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. We frytownicy nagrzać olej do 190°C.
    2. W średnim rondelku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać jaja, ser ricotta i wanilię, wymieszać. Gotować na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż wszystko się połączy. Ciasto będzie lepkie.
    3. Nakładać łyżką na gorący olej po kilka na raz. Zeppole będą się same obracać. Smażyć na złoto-brązowo, ok. 3 lub 4 minuty. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i obtaczać w cukrze pudrze. Podawać ciepłe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    pyszne pączki ale to jest prawda że za kilka dni TŁUSTY CZWARTEK - 30 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis