Pyszne ciasto z kremem cytrynowym

    (9)
    1 godz. 20 min

    Wspaniałe ciasto na każdą okazję - maślany spód dodaje słodkości do tego mocno cytrynowego kremu. Palce lizać! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!


    Zrobione przez 18 osób

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g mąki ziemniacznej
    • 200 g masła
    • 400 g cukru
    • 600 ml śmietany kremówki 48%
    • 4 jajka
    • 3 duże cytryny, otarte ze skórki i wyciśnięte z soku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. 200 g mąki pszennej wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać masło i wymieszać w dłoniach, aż zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać 100 g cukru i wymieszać. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 20x30 cm i uklepać. Piec przez 10-15 minut.
    4. W międzyczasie roztrzepać śmietanę z 300 g cukru i jajkami. Dodać 100 g mąki oraz sok i skórkę z cytryn. Wymieszać na gładko.
    5. Wyjąć spód z piekarnika i natychmiast wylać na niego masę cytrynową.
    6. Piec przez 25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto z kremem cytrynowym
    Ciasto z kremem cytrynowym
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (9)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)