Makaron z sosem dyniowym

    Makaron z sosem dyniowym

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 8 osób

    Pyszne danie obiadowe, które moje dzieci wprost uwielbiają! Dynię smaży się z cebulką i miesza z podsmażoną papryką i makaronem. Bardzo proste danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g dyni
    • 1 cebula
    • 2 łyżki + 2 łyżki masła
    • 250 g makaronu
    • 2 papryki
    • 1 szklanka śmietany
    • 4 łyżki parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Dynię obrać, wydrążyć pestki, a miąższ pokroić w małą kostkę. Cebulę posiekać.
    2. W garnku roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać dynię i smażyć przez kilka minut. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 25-30 minut, często mieszając.
    3. W międzyczasie ugotować makaron al dente - 2 minuty krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Odcedzić.
    4. Paprykę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
    5. Kiedy dynia jest już miękka, dodać śmietanę i ser. Doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron z papryką, wymieszać i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis