Hummus z czarnymi oliwkami

    Hummus z czarnymi oliwkami

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniała i zdrowa przystawka - dip z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini oraz oliwek - doskonały z krakersami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 puszki (razem 600 g) cieciorki
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 łyżek pasty sezamowej tahini
    • 3 ząbki czosnku
    • 100 g czarnych oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Cieciorkę osączyć z zalewy, zachowując kilka łyżek, aby dodać do dipu jeśli będzie zbyt gęsty.
    2. Cieciorkę zmiksować w blenderze, dodać sok z cytryny i oliwę. Miksować, aż składniki zaczną się łączyć.
    3. Dodać tahini i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
    4. Połowę oliwek dodać do blendera i zmiksować, resztę posiekać i wymieszać z gotowym hummusem.

    Sposób podawania

    Hummus jest doskonały na krakersach, grzankach i chlebku naan.

    Rada

    Tahini można samodzielnie przyrządzić mieląc ziarno sezamu i mieszając z łyżką oleju.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis