Kompot z całych truskawek

    Kompot z całych truskawek

    1polubienie
    1dzień50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten kompot jest tak samo aromatyczny jak świeże truskawki, które pozostają tutaj w całości. Wspaniale wygląda i wyśmienicie smakuje!

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki po 450 ml

    • 1 kg truskawek
    • 600-700 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień50min. 

    1. Truskawki przysypać połową cukru i odstawić aby puściły sok - najlepiej na noc.
    2. Sok odcedzić do garnka, a truskawki zostawić na sitku. Sok zagotować i stopniowo, po jednej warstwie, wrzucać truskawki. Gotować przez 20 sekund i przekładać do wyparzonych słoików do 1/3 ich wysokości.
    3. Do syropu dodać pozostały cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu przez 30 sekund.
    4. Syrop dodać do truskawek w słoikach, zakręcić wieczka i pasteryzować w gorącej wodzie przez 10 minut.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis