Ciasto marmurkowe z mikrofalówki

    Ciasto marmurkowe z mikrofalówki

    2polubienia
    21min.


    Zrobione przez 8 osób

    Bardzo szybkie ciasto na podwieczorek. Jego przyrządzenie nie zabierze więcej czasu niż wyprawa do sklepu. Doskonałe szczegónie w lecie, kiedy nie chcesz rozgrzewać piekarnika.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 250 g kwaśnej śmietany
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 4 łyżki posiekanych suszonych moreli lub rodzynek
    • Polewa
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 21min. 

    1. W misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę i proszek, zmiksować. Ciasto podzielić na pół.
    2. Do jednej połowy dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać wanilię i rodzynki, wymieszać.
    3. Natłuścić foremkę (najlepiej silikonową), którą można mikrofalować. Posypać bułką tartą.
    4. Wyłożyć jedną część ciasta i przykryć drugą. Delikatnie wymieszać kolistym ruchem aby uzyskać wzór marmurkowy.
    5. Formę wstawić do mikrofalówki i mikrofalować przez 6 minut. Czas zależy od ustawień mikrofalówki.
    6. Odstawić do przestygnięcia.
    7. Wszystkie składniki polewy wymieszać i udekorować nią przestygnięte ciasto.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis