Tarta truskawkowa z serkiem mascarpone

    Tarta truskawkowa z serkiem mascarpone

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczny i prosty deser na bazie pokruszonych krakersów, z kremem z serka mascarpone, obłożony truskawkami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g krakersów
    • 50 g masła
    • 500 g serka mascarpone
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 250 g truskawek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową.
    2. Krakersy drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z krakersami. Wyłożyć nimi spód tortownicy, docisnąć. Piec przez 10 minut.
    3. W międzyczasie serek zmiksować z cukrem i wanilią. Truskawki pokroić w cienkie plasterki.
    4. Na przestudzony spód z krakersów wyłożyć połowę kremu, wyrównać i przykryć warstwą truskawek. Wyłożyć resztę kremu i udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis