Tarta z ziemniakami i kozim serem

    Tarta z ziemniakami i kozim serem

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste i pyszne danie na lunch lub ciepłą kolację - kruchy spód z nadzieniem z ziemniaków i cebuli posypany serem. Polecam spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 5 łyżek mleka lub śmietany
    • 4 ziemniaki
    • 2 cebule
    • 200 g koziego sera
    • 1 pęczek kolendry lub natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
    2. Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dodać mleko lub śmietanę i zarobić miękkie jednolite ciasto.
    3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do okrągłej foremki.
    4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (młode są najlepsze). Cebule posiekać, wymieszać z ziemniakami, doprawić solą.
    5. Mieszaninę wyłożyć na ciasto. Piec przez 20 minut.
    6. Ser pokruszyć, zioła posiekać. Na ostatnie 5 minut pieczenia ciasto posypać serem i ziołami. Piec, aż ziemniaki będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis