Zachodnioafrykańska zupa z orzeszków ziemnych

    Zachodnioafrykańska zupa z orzeszków ziemnych

    8polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 99 osób

    Pomidory i masło orzechowe? TAK! Po raz pierwszy próbowałem tego w restauracji ze zdrową żywnością i od razu się zakochałem. Około 5 lat poprawiania przepisu do mojego osobistego gustu i powstał pikantny i zarazem słodki smakołyk całej mojej rodziny i wszystkich znajomych. Na szczęście zawsze wystarczy dla wszystkich!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 średnie cebule, bardzo drobno pokrojone
    • 2 duże papryki (dowolnego koloru), drobno posiekane
    • 6 dużych ząbków czosnku, zgniecionych
    • 1 puszka (800 g) posiekanych pomidorów, wraz z sokiem
    • 2 l bulionu warzywnego
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
    • 90 g nieugotowanego ryżu
    • 1 słoik (500 g) kremowego masła orzechowego
    • 0,5 szklanki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek, aż będą lekko rumiane (około 5 minut). Wmieszać pomidory wraz z sokiem, bulion warzywny, pieprz i paprykę w płatkach. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut.
    2. Dodać do zupy ryż i wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut, lub do czasu gdy ryż będzie miękki.
    3. Kiedy ryż się ugotuje dodać masło orzechowe, mieszając trzepaczką, a następnie delikatnie zagotować i podawać. Można udekorować posiekanymi prażonymi orzeszkami ziemnymi.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Naprawdę bardzo bardzo pyszna zupa, smak bardzo ciekawy, na pewno coś innego niż to do czego przywykliśmy w kuchni europejskiej. Dodałam jednak o połowe mniej masła orzechowego, bo zupa zrobiła się już i tak bardzo gęsta. Gdybym dodała cały słoik to już nie miałoby to konsystencji zupy. Możliwe, że to wynikło z moich lekko innych proporcji składników i nieco mniej bulionu (niestety mój największy garnek nie jest taki duży jakbym chciała :D). Polecam - 22 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis