Risotto z kalmarami i pesto

    Risotto z kalmarami i pesto

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały przepis w stylu włoskiej kuchni - delikatne i aromatyczne risotto z dodatkiem kalmarów i sosu pesto.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki masła
    • 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego
    • 300 g kalmarów
    • 3 łyżki sosu pesto
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle.
    2. Dodać ryż, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Zalać wodą 2 cm ponad poziom ryżu, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez 10 minut, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż.
    3. W międzyczasie opłukać kalmary i pokroić w pierścienie.
    4. Kalmary dodać do ryżu, doprawić solą. Dodać pesto, wymieszać, dodać odrobinę wody i smażyć przez 5 minut.
    5. Risotto udekorować bazylią przed podaniem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis