Prosta zupa grzybowa

    Prosta zupa grzybowa

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Do tej zupy można użyć dowolnych grzybów - leśnych albo pieczarek. Ja przyrządziłam ją z kurek - prosta i pyszna!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 marchewka, starta
    • 1,5-2 szklanki posiekanych grzybów
    • 1,5 litra wody
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 kostka bulionu grzybowego (opcjonalnie)
    • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 1/3 szklanki drobnego makaronu
    • posiekany koperek do smaku
    • kwaśna śmietana do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Masło stopić w rondelku, dodać cebulę i marchewkę, smażyć przez 5-7 minut. Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 5 minut.
    2. W garnku zagotować wodę, posolić do smaku, można dodać kostkę bulionową. Dodać ziemniaki i warzywa z grzybami. Gotować przez 5 minut.
    3. Do zupy dodać makaron i gotować przez kolejne 5 minut. Doprawić pieprzem i koperkiem.
    4. Podawać z odrobiną śmietany.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis