Pełnoziarniste biscotti z orzechami

    Pełnoziarniste biscotti z orzechami

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cudownie chrupiące ciasteczka popularne w kuchni włoskiej - z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Doskonałe do maczania w kawie.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka mąki pszennej razowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Jajka zmiksować z cukrem i wanilią.
    3. Przesiać obydwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodać orzechy i rodzynki, wymieszać.
    4. Suche składniki dodać do mokrych i zagnieść na gładkie ciasto.
    5. Dłonie lekko zwilżyć i uformować z ciasta 2 wałki o szerokości 5-7 cm. Ułożyć je na blaszce i piec przez 30-35 minut.
    6. Upieczone ciasto pokroić w plastry szerokości 2 cm. Ułożyć je na blaszce i piec przez kolejne 10 minut.
    7. Odstawić do przestudzenia, a później przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis