Chłodnik z jajkiem

    Chłodnik z jajkiem

    3polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 5 osób

    Mój przepis na ten pyszny chłodnik z buraków doskonały na upalny dzień. Lekki i orzeźwiający, na bazie maślanki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 buraki
    • 2 łyżki octu winnego
    • 1 pęczek cebulki dymki
    • 1 pęczek koperku
    • 2 ogórki
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 1 litr maślanki
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Buraki obrać i zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i zalać wodą tylko tyle, aby je przykryć. Zagotować na średnim ogniu, dodać ocet i gotować przez 10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    2. Cebulkę i koperek posiekać. Z ogórka wydrążyć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce.
    3. Jajka obrać i pokroić w kostkę.
    4. Do przestygniętych buraków dodać maślankę, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
    5. Chłodnik nalewać do miseczek. Dekorować ogórkiem, ziołami i jajkiem. Dodać odrobinę śmietany i doprawić solą.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis