Drożdżowe pakieciki z fetą i ziemniakami

    Drożdżowe pakieciki z fetą i ziemniakami

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Lekkie i chrupiące ciasto drożdżowe nadziewane ziołami, ziemniakami i serem. Doskonałe na każdą okazję. Spróbuj!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Nadzienie
    • 2 ziemniaki, ugotowane
    • 250 g sera feta
    • 1 pęczek kolendry lub natki pietruszki
    • 1 pęczek cebulki dymki
    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka ciepłej wody
    • 2 łyżeczki (7 g) suszonych drożdży
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki zetrzeć na tarce i wymieszać z serem.
    2. Kolendrę i cebulkę posiekać i dodać do masy ziemniaczno-serowej.
    3. Mąkę wymieszać z wodą i drożdżami na jednolite ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić na kilka kawałków. Kawałki rozwałkować na cienkie prostokąty o grubości 3 mm.
    4. Na każdy prostokąt nakładać nadzienie i zawijać ciasto tak, aby uformować kopertę.
    5. Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis