Wykwintna zupa-krem z brokułów

    Wykwintna zupa-krem z brokułów

    18polubień
    45min.


    Zrobione przez 129 osób

    Wystarczy dla dwóch osób, łatwa do przygotowania i nadaje się do mrożenia. Jeśli ma być zamrożona, nie dodawać śmietany aż do chwili tuż przed podaniem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 1 mały ziemniak, pokrojony w cienkie plasterki
    • 175 g świeżego, drobno pokrojonego brokuła
    • 355 ml (1 i 1/2 szkl.) bulionu drobiowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 120 ml (1/2 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Roztopić masło w garnku, nie zrumienić. Dodać warzywa, lekko potrząsnąć patelnią, by się pokryły masłem, a następnie przykryć je pergaminem do pieczenia i lekko przycisnąć - nazywa się to „poceniem się” - i poprawia smak. Przykryć garnek pokrywką i bardzo delikatnie podsmażać, aż warzywa zmiękną. Nie przyrumienić.
    2. Usunąć papier, dodać bulionu drobiowego, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą zupełnie miękkie.
    3. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wlać z powrotem do garnka, dodać sól, pieprz i śmietanę. Delikatnie podgrzać, ale nie gotować, bo wtedy śmietana się zetnie.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 13 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis