Sałatka ze szpinaku z nektarynkami

    Sałatka ze szpinaku z nektarynkami

    1polubienie
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pysznie aromatyczna i lekka sałatka na letni lunch - świeży szpinak, soczyste nektarynki i orzechy włoskie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/3 szklanki orzechów włoskich
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 łyżeczki posiekanego lub suszonego rozmarynu
    • 100 g liści szpinaku
    • 2 nektarynki
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki oleju
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Orzechy smażyć na oleju przez 3 minuty, posypać solą i rozmarynem. Smażyć cały czas mieszając.
    2. Szpinak opłukać i ułożyć na półmisku.
    3. Nektarynki przekroić na pół, wyjąć pestkę, a resztę pokroić w plasterki.
    4. Plasterki nektarynki ułożyć na szpinaku, posypać orzechami.
    5. Ocet wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Sosem skropić sałatkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis