Bulgur z serem paneer

    Bulgur z serem paneer

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe danie - pilaw z kaszki bulgur z dodatkiem indyjskiego sera paneer. Zamiast sera paneer można użyć po prostu sera białego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g sera paneer
    • 4 łyżki masła
    • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
    • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 szklanka bulguru
    • 1/3 szklanki rodzynek
    • 2 szklanki wody
    • sól i chili do smaku
    • 4 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ser pokroić w małą kostkę. Na patelni stopić 2 łyżki masła i go zrumienić. Jeśli używasz miękkiego sera, przed smażeniem należy go obtoczyć w mące. Przełożyć na talerz.
    2. Na patelnię dodać resztę masła, kumin, kolendrę, imbir i kurkumę - smażyć przez minutę.
    3. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć i dodać do przypraw. Smażyć przez kilka minut.
    4. Dodać bulgur i rodzynki, smażyć przez 2 minuty, a następnie całość zalać wodą, przykryć i dusić przez 5 minut. Doprawić solą, chili, dodać nieobrany czosnek. Gotować przez 10 minut, aż bulgur wchłonie wodę.
    5. Na ostatnie 5 minut dodać ser i wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis