Ryba smażona z warzywami

    Ryba smażona z warzywami

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 9 osób

    Smaczny przepis na zdrowy rodzinny obiad - biała ryba smażona z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym. Trochę przypomina rybę po grecku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetu z białej ryby
    • sól do smaku
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 2 łyżki ketchupu
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 szklanka wody
    • 1/4 łyżeczki ziarenek pieprzu
    • 1 liść laurowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rybę pokroić na małe kawałki. Posolić i obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Kawałki ułożyć gęsto na patelni.
    2. Cebulę posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce. Warzywa ułożyć równą warstwą na rybie.
    3. Majonez wymieszać z ketchupem na gładko. Dodać wodę i energicznie wymieszać. Zalać rybę z warzywami. Dodać sól, pieprz i liść laurowy.
    4. Patelnię przykryć i dusić przez 25 minut. Danie można również piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Bardzo dobre danie! Wszystkim smakowalo. Nic nie zmienialam :-) - 18 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis