Sałatka ryżowa z surimi

    Sałatka ryżowa z surimi

    7polubień
    35min.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszna sałatka, a w niej ryż z paluszkami surimi czyli imitacją mięsa kraba. Doskonała na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki ryżu
    • 250 g paluszków surimi, posiekanych lub startych
    • 1 puszka (400 g) kukurydzy, odsączonej
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 ogórki kiszone, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 pęczek koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ryż ugotować do miękkości. Wymieszać z surimi i kukurydzą.
    2. Jajka rozgnieść widelcem i dodać do ryżu. Dodać cebulę i ogórki, doprawić solą i pieprzem.
    3. Majonez wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i połączyć z sałatką.
    4. Koperek posiekać i posypać sałatkę.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis