Ricotta pieczona z wiórkami kokosowymi

    Ricotta pieczona z wiórkami kokosowymi

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały przepis na słodki podwieczorek lub deser - szczególnie ucieszy najmłodszych. Można podawać z ulubioną konfiturą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 500 g ricotty
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 1/4 szklanki mąki
    • szczypta soli
    • owocowa konfitura do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić małą okrągłą foremkę.
    2. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać ricottę, sok i skórkę cytrynową i wanilię, zmiksować.
    3. Dodać wiórki i wymieszać.
    4. Dodać mąkę i sól. Zmiksować na gładko.
    5. Masę wyłożyć do foremki. Piec przez 40 minut.
    6. Podawać z konfiturą.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis