Puszysty jabłecznik

    Puszysty jabłecznik

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały i niezawodny przepis na ciasto z jabłkami z dodatkiem skórki pomarańczowej i soku z pomarańczy. Pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 jabłka
    • 120 g masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
    • 1 szklanka mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.
    2. Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
    3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo - po jednym na raz - dodawać jajka. Zmiksować.
    4. Dodać wanilię, sok pomarańczowy i skórkę, zmiksować.
    5. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać do masy i wymieszać.
    6. Ciasto wyłożyć do foremki, na wierzchu ułożyć jabłka.
    7. Piec przez 45-50 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis