Wołowina po burgundzku

    (82)
    2 godz. 20 min

    Soczysty stek wołowy, przyrumieniony na oliwie z oliwek, a następnie duszony w bulionie wołowym i czerwonym winie. Przyprawiony majerankiem i tymiankiem, w towarzystwie świeżych pieczarek w plasterkach i cebuli.


    Zrobione przez 80 osób

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 900 g wołowiny bez kości, pokrojonej na małe kawałki
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 500 ml (2 szkl.) rosołu wołowego
    • 355 ml (1 i 1/2 szkl.) wytrawnego czerwonego wina
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 250 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • cebule, pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W dużym garnku na zupę, na średnim ogniu, nagrzać olej i dodać kawałki wołowiny. Posypać wołowinę mąką. Podsmażyć mięso ze wszystkich stron.
    2. Wlać rosół i wino. Posypać solą, majerankiem, tymiankiem i czarnym pieprzem.
    3. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i zmniejszyć ogień. Mieszając od czasu do czasu gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, lub do momentu gdy mięso będzie miękkie.
    4. Dodać grzyby i cebulę. Wywar powinien wszystko przykrywać. W razie potrzeby dodać trochę więcej wina, by mięso było przykryte. Gotować, aż cebula zmięknie.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (82)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)