Ryż smażony z fasolką i miętą

    Ryż smażony z fasolką i miętą

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty, zdrowy i aromatyczny dodatek do dań - mieszanka ryżu białego i dzikiego, zielonej fasolki szparagowej i mięty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2/3 szklanki ryżu długoziarnistego
    • 1/3 szklanki dzikiego ryżu
    • 200 g świeżej zielonej fasolki szparagowej
    • 1 czerwona papryka
    • 1 cebula
    • 3 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ryż ugotować do miękkości. Odstawić.
    2. Fasolkę pokroić wzdłuż na cienkie paski. Paprykę pokroić w kostkę.
    3. Cebulę posiekać i smażyć na maśle przez 5 minut, dodać fasolkę i paprykę. Smażyć przez 5 minut.
    4. Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
    5. Posiekać miętę i dodać do ryżu. Wymieszać i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis