Pyszny pilaw z wołowiną

    Pyszny pilaw z wołowiną

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały domowy pilaw z ryżu długoziarnistego z dodatkiem wołowiny, marchewki i czosnku. Aromatyczny i sycący.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g polędwicy wołowej
    • 4 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 marchewki, starte na tarce
    • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka kuminu
    • 3 ząbki czosnku
    • ok. 500 ml bulionu lub wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wołowinę pokroić w kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła i obsmażyć mięso. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, a następnie dodać marchewkę.
    2. Dodać pozostałe 2 łyżki masła, wsypać ryż i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać sól i kumin, wymieszać.
    3. Całość zalać wodą lub bulionem 2 cm ponad poziom ryżu. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 20-25 minut, aż ryż będzie miękki. Nie mieszać!
    4. W ryż wetknąć nieobrany czosnek, nie mieszać. Sprawdzić czy ryż jest gotowy i zestawić z ognia.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis