Czerwona fasola z pomidorami i serem feta

    Czerwona fasola z pomidorami i serem feta

    1polubienie
    9godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne wegetariańskie danie. Czerwona fasola duszona z pomidorami i podawana z serem feta. Fasolę należy wcześniej namoczyć i odstawić na noc, albo użyć fasoli z puszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 3 pomidory
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek świeżych ziół (bazylia, kolendra)
    • 200 g sera feta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    1. Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Na drugi dzień odcedzić, zalać świeżą wodą, przykryć i gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż fasola będzie miękka.
    2. Cebulę posiekać i smażyć na maśle przez 5 minut.
    3. Do cebuli dodać odcedzoną fasolę i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.
    4. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do fasoli, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić przez parę minut.
    5. Gotowe danie posypać świeżymi ziołami i pokruszonym serem.

    Zamiennik

    Zamiast sera fety można użyć bryndzy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis