Truskawkowe ciasto z kremem

    Truskawkowe ciasto z kremem

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne ciasto na letnie przyjęcie lub podwieczorek. Puszysty biszkopt wypełniony truskawkami i bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Nadzienie
    • 300 g truskawek
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 2 szklanki śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.
    2. Jajka miksować z cukrem i wanilią przez około 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec przez 25 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    4. Truskawki pokroić w cienkie plasterki. W rondelku stopić masło, dodać truskawki i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać cukier i ocet, i smażyć przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia.
    5. Biszkopt posmarować syropem truskawkowym. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek.
    6. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru i podawać z ciastem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis