Tort orzechowo-kokosowy z kremem

    Tort orzechowo-kokosowy z kremem

    7polubień
    45min.


    Zrobione przez 97 osób

    Cudowne ciasto z orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi, przekładane kremem z serka śmietankowego. Orzechy włoskie można zastąpić innymi ulubionymi orzechami.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 blaty

    • 225 g masła
    • 5 żółtek
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 335 ml (1 i 1/2 szkl.) maślanki
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 115 g (1 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
    • 75 g (1 szkl.) wiórków kokosowych
    • 5 białek
    • Krem
    • 225 g serka śmietankowego
    • 115 g masła
    • 420 g (3 i 1/2 szkl.) cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 30 g (1/4 szkl.) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Utrzeć masło z żółtkami i cukrem, a następnie dodawać na przemian mąkę i maślankę. Wmieszać sodę, a następnie orzechy włoskie i wiórki kokosowe.
    2. Ubić białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Wlać ciasto do trzech wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką tortownic.
    3. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20-25 minut.
    4. Serek śmietankowy wymieszać z masłem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Rozsmarować na ostudzonym cieście, a następnie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis