Klops z jajkiem

Smaczny i niezawodny przepis na klops z mielonego mięsa nadziewany jajkami. Można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno do kanapek.

nt-bella

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 kromka chleba pszennego
  • 50 ml wody lub mleka
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka ugotowane na twardo (obrane)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  2. Wołowinę wymieszać z wieprzowiną. Cebulę zmielić lub drobno posiekać. Dodać do mięsa.
  3. Kromkę chleba namoczyć w mleku lub wodzie, rozgnieść widelcem i dodać do mięsa.
  4. Dodać 2 łyżki ketchupu, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę.
  5. Połowę mieszaniny wyłożyć do foremki. Na środku wzdłuż formeki ułożyć jajka. Przykryć pozostałą masą mięsną.
  6. Wierzch posmarować 2 łyżkami ketchupu.
  7. Piec przez 45-50 minut, aż soki wypływające z mięsa będą przejrzyste. Upieczony zostawić w foremce, aby wchłonął soki, które z niego wyciekły.

rada

Nie należy wypełniać foremki aż po sam brzeg - zostaw około 1/3 wolnej przestrzeni - w trakcie pieczenia będą wyciekały soki. Można też pod spód podstawić blaszkę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie