Klops z jajkiem

    Klops z jajkiem

    6polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 37 osób

    Smaczny i niezawodny przepis na klops z mielonego mięsa nadziewany jajkami. Można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno do kanapek.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g mielonej wołowiny
    • 300 g mielonej wieprzowiny
    • 1 cebula
    • 1 kromka chleba pszennego
    • 50 ml wody lub mleka
    • 4 łyżki ketchupu
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 jajka ugotowane na twardo (obrane)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Wołowinę wymieszać z wieprzowiną. Cebulę zmielić lub drobno posiekać. Dodać do mięsa.
    3. Kromkę chleba namoczyć w mleku lub wodzie, rozgnieść widelcem i dodać do mięsa.
    4. Dodać 2 łyżki ketchupu, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę.
    5. Połowę mieszaniny wyłożyć do foremki. Na środku wzdłuż formeki ułożyć jajka. Przykryć pozostałą masą mięsną.
    6. Wierzch posmarować 2 łyżkami ketchupu.
    7. Piec przez 45-50 minut, aż soki wypływające z mięsa będą przejrzyste. Upieczony zostawić w foremce, aby wchłonął soki, które z niego wyciekły.

    rada

    Nie należy wypełniać foremki aż po sam brzeg - zostaw około 1/3 wolnej przestrzeni - w trakcie pieczenia będą wyciekały soki. Można też pod spód podstawić blaszkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    6

    Smaczny i niedrogi - 13 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis