Bakłażan z czosnkiem i orzechami

    Bakłażan z czosnkiem i orzechami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Szybki i prosty przepis na danie z bakłażana, które można podawać jako przystawkę lub dodatek do dań.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 5 łyżek oleju
    • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
    • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 marchewka, starta na tarce
    • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka octu winnego
    • 1 łyżka cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć bakłażana przez kilka minut. Dodać pomidory i smażyć na małym ogniu przez 20 minut.
    2. W międzyczasie na oddzielnej patelni usmażyć cebulę i marchewkę. Dodać przecier, ocet, sól i cukier. Smażyć przez kilka minut.
    3. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładko. Dodać czosnek i orzechy, zmiksować, aż składniki się połączą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis