Ryba pieczona z grzybami

    Ryba pieczona z grzybami

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Proste i sycące danie na każdą okazję - biała ryba pieczona z pomidorami i grzybami w kremowym sosie.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 200 g grzybów (pieczarek lub shitake)
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 pomidory
    • 500 g białej ryby bez ości
    • 1 szklanka śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Grzyby pokroić w paski, a cebulę w półplasterki. Jeśli używamy grzybów shitake to nóżki wyrzucić, a pokroić tylko kapelusze.
    3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z pieczarkami. Doprawić solą.
    4. Pomidory pokroić w plasterki, a rybę w kostkę.
    5. Plasterki pomidora ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na pomidorach i przykryć grzybami z cebulą.
    6. Śmietanę doprawić solą i pieprzem, polać rybę.
    7. Piec przez 30-35 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis