Kurczak w sosie czosnkowym

    (1)
    30 min

    Cienkie paski z kurczaka smażone w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem białego wina. Pyszny i prosty obiad!


    Zrobione przez 8 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g kurczaka bez kości
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki mąki
    • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    • 1 szklanka śmietany
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kurczaka lekko rozbić i pokroić na cienkie paski.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu przez 5 minut, następnie odwrócić.
    3. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać wino i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, gotować przez 3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.
    4. Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do kurczaka i gotować przez 2 minuty. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    JolantaPrytulczyk
    0

    Świetny pomysł na smaczny obiad Polecam  -  05 wrz 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis