Włoskie ciastka weselne

    Włoskie ciastka weselne

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 260 osób

    Zwane także „Meksykańskimi ciastkami weselnymi”, „Rosyjskimi bułeczkami” lub „maślanymi kuleczkami”, mogą być również uformowane w rogaliki. Można także dodać orzeszki pekan i będą też bardzo dobre. Jest to najlepsza wersja z wszystkich, jakie kiedykolwiek jadłem, dała mi go znajoma, która wychowała się w Europie Środkowej.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 340 g (1 i 1/2 szklanki) masła
    • 90 g (3/4 szklanki) cukru pudru
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 215 g (1 i 1/2 szklanki) drobno mielonych migdałów
    • 4 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 375 g (3 szklanki) przesianej mąki pszennej
    • 40 g (1/3 szklanki) cukru pudru, do obtaczania ciastek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.
    2. W misce utrzeć masło lub margarynę, stopniowo dodawać cukier puder i sól. Miksować aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać migdały i wanilię. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Dobrze wymieszać.
    3. Formować w kulki (lub rogaliki) zużywając około 1 łyżeczkę ciasta na każde ciasteczko. Położyć na niewysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia ciastek i piec przez 15-20 minut. Ciastka nie mogą się przybrązowić. Lekko ostudzić, a następnie obtaczać w pozostałym cukrze pudrze.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis