Zielona papryka zapiekana z kaszą i szynką

    (2)

    Proste, szybkie i pyszne danie. Alternatywa na szybki obiad lub sytą kolację. Papryka faszerowana kaszą gryczaną i szynką.

    gee

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie zielone papryki
    • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 średnia marchewka, starta na dużych oczkach
    • 1 woreczek kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
    • 1 surowe jajko
    • sól i pieprz ziołowy
    • 150 g szynki drobiowej, pokrojonej w kostkę
    • 1 pęczek pietruszki, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Paprykę umyć, wyczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na pół i lekko osolić.
    2. Rozgrzać piekrnik do 200 stopni C.
    3. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać stratą marchew i dusić całość na średnim ogniu przez 5 minut.
    4. Kaszę gryczaną wymieszać z podduszoną marchewką i cebulą, wbić surowe jajko, doprawić solą i pieprzem ziołowym.
    5. Szynkę pokroić w dość grubą kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać, wsypać do farszu z kaszy i delikatnie całość połączyć.
    6. Farszem ciasno wypełnić połówki zielonych papryk.
    7. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis