Karkówka z warzywami

    Karkówka z warzywami

    6polubień
    9godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty i sprawdzony przepis na pieczoną karkówkę z warzywami zimowymi (selerem, marchewką, porem i pietruszką).

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg karkówki
    • 1 średnia główka czosnku
    • 1 średni seler
    • 2 marchewki
    • 1 por
    • 1 pietruszka
    • Marynata:
    • 5 łyżek oleju
    • 4 liście laurowe
    • 8 ziaren ziela angielskiego
    • sól i pieprz
    • szczypta ostrej papryki
    • zioła prowansalskie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć.
    2. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół.
    3. Mięso delikatnie ponacinać, tak żeby można je było naszpikować ząbkami czosnku.
    4. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią naszpikowaną czosnkiem karkówkę. Odstawić na noc do lodówki.
    5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    6. Warzywa wymyć i obrać.
    7. Mięso włożyć wraz z warzywami do rękawa do pieczenia.
    8. Piec przez 60 minut w rozgrzanym piekarniku.
    9. Podawać z kluskami śląskimi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis