Racuszki na maślance

    Racuszki na maślance

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Puszyste i szybkie do przygotowania naleśniki. Dodatek maślanki sprawia, że są wyjątkowo smaczne! Spróbuj!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 ml maślanki
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3 jajka
    • 5 łyżek cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 250 g mąki pszennej
    • 225 ml wody
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Maślankę wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut.
    2. Jajka roztrzepać z solą i cukrem. Dodać maślankę i mąkę, wymieszać na gładko. Dodać wodę, aby konsystencja przypominała kwaśną śmietanę.
    3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać placki i smażyć przez 2 minuty z każdej strony.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis