Racuszki rosyjskie Oladyi

    Racuszki rosyjskie Oladyi

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pyszne placuszki z ciasta drożdżowego - tradycyjnie podawane na weekendowe śniadanie. Ciasto musi wyrastać przez 2 godziny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 szklanki mleka
    • 11 g suszonych drożdży
    • 2 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 łyżeczki soli
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Mleko podgrzać (powinno być lekko ciepłe). Rozpuścić w nim drożdże, dodać 1/2 szklanki mąki i łyżkę cukru. Odstawić na 15 minut.
    2. Dodać resztę mąki, cukier, jajko, sól i olej. Wymieszać na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
    3. Na patelni rozgrzać olej i nakładać placki łyżką. Smażyć z obu stron na rumiano.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis