Pizza z krewetkami i szpinakiem

    Pizza z krewetkami i szpinakiem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciasto na pizzę z drożdżami i mlekiem, a nadzienie pełne jest szpinaku, oliwek, krewetek i sera.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 pizze

    • Ciasto
    • 1,5 szklanki mąki
    • 7 g (2 i 1/4 łyżeczki) suszonych drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 100 ml ciepłego mleka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Nadzienie
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy
    • 200 g szpinaku
    • 4 łyżki sosu pesto
    • 300 g krewetek
    • 1/3 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
    • 200 g sera żółtego, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Przygotować nadzienie: cebulę posiekać i smażyć na oliwie przez 5 minut. Dodać szpinak i smażyć przez kilka minut.
    4. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować w owalny kształt. Brzegi uformować w kształt łódki.
    5. Ciasto posmarować pesto. Wyłożyć szpinak, krewetki i oliwki. Posypać serem.
    6. Piec przez 20-25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis