Pizza z grzybami i pesto

    Pizza z grzybami i pesto

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Doskonałe danie na weekend w gronie rodzinnym - pizza z pieczarkami, serem i sosem pesto. Z tych proporcji wyjdą 2 pizze.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru
    • 11 g suszonych drożdży
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • Nadzienie
    • 1 cebula
    • 500 g pieczarek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki pesto
    • 100 g sera feta
    • 200 g sera żółtego
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. W międzyczasie pokroić w plasterki cebulę i pieczarki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z pieczarkami przez 5 minut.
    4. Ciasto przekroić na pół i każdą część rozwałkować na okrąg. Rozprowadzić na wierzchu po 2 łyżki sosu pesto i posypać pieczarkami. Posypać serem żółtym i fetą. Oprószyć pieprzem.
    5. Piec przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis