Włoskie ciasteczka

    Włoskie ciasteczka

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 133 osoby

    Ten przepis na ciasteczka przekazała mi moja babcia. Jest on w naszej rodzinie co najmniej od czterech pokoleń.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wanilię. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać do utartej masy i mieszać aż wszystko się dobrze połączy. Podzielić ciasto na porcje wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę zrolować w wałek, a następnie złożyć w pętelkę. Położyć ciastka na przygotowanej blasze w odstępie 5 cm od siebie.
    3. Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku, aż stwardnieją i nabiorą złocistego koloru na brzegach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis