Roladki z łososia

    Roladki z łososia

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniała przystawka na wyjątkowe okazje - łosoś zawinięty w roladkę z serowo-krabowym nadzieniem z ryżem i zapieczony.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki ryżu
    • 1 szklanka wody
    • 400 g filetu z łososia
    • 150 g mięsa z kraba, startego
    • 150 g sera żółtego, startego
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka majonezu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Łososia pokroić w paski szerokie na 3-4 cm.
    4. Ugotowany ryż wymieszać z krabem i serem. Dodać pietruszkę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
    5. Aby przygotować roladki przypominające gniazdka, należy użyć małej miseczki z płaskim spodem lub kokilek. Dno wyłożyć paskami łososia, na to nałożyć nadzienie na 3-4 cm wysokości miseczki, odwrócić i wyjąć z miseczki.
    6. Boki zawinąć paskami łososia, odkroić nadmiar.
    7. Roladki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec przez 20 minut.

    zamiennik

    Zamiast kraba można użyć paluszków surimi

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis