Ciasteczka z dżemem figowym

    Ciasteczka z dżemem figowym

    1polubienie
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniałe ciasteczka na każdą okazję - koperty z ciasta z dodatkiem serka śmietankowego, które kryją w sobie pyszny dżem figowy.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 120 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 2 i 1/4 szklanki mąki
    • szczypta soli
    • gęsty dżem figowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Masło utrzeć z serkiem i śmietaną na gładką masę.
    2. Dodać mąkę i sól, zarobić jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    4. Ciasto rozwałkować na 3 mm. Można wcześniej podzielić je na 3-4 części i rozwałkowywać po kolei.
    5. Wycinać kółka, nakładać trochę dżemu, a następnie sklejać brzegi formując koperty.
    6. Piec przez 20 minut.

    Rada

    Rozwałkowując ciasto można je przykryć (również stolnicę) folią spożywczą - dzięki temu ciasto nie będzie się lepić i nie trzeba podsypywać zbyt dużo mąki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis