Cukinia smażona z ryżem

    Cukinia smażona z ryżem

    10polubień
    50min.


    Zrobione przez 15 osób

    Wspaniały przepis na letni obiad - lekko podsmażane warzywa z ryżem. Można wymieszać ryż dziki ze zwykłym białym lub brązowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oleju
    • 2 małe cukinie, pokrojone w kostkę
    • 1 cebula, pokrojona w półplasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
    • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1 pomidor, posiekany
    • 1/2 szklanki ryżu
    • 1/2 szklanki wody lub bulionu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cukinię, cebulę i paprykę przez około 5 minut, aż się zrumienią.
    2. Dodać oregano, bazylię i pomidory, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.
    3. Dodać ryż i smażyć przez minutę. Całość zalać wodą lub bulionem, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ale nie mieszać!
    4. Kiedy prawie cała woda odparuje, można dodać odrobinę więcej. Gotować przez około 20 minut.
    5. Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz oraz czosnek, wymieszać i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis