Żytnie paluszki z kminkiem

    Żytnie paluszki z kminkiem

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Przepis inspirowany kuchnią skandynawską - kruche, chrupiące paluszki z mąki żytniej z dodatkiem kminku.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mąki żytniej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    • 50 ml gorącej wody
    • 2 łyżki kminku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Mąkę pszenną wymieszać z żytnią. Dodać sól i proszek. Masło wysiekać z mieszaniną, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać wodę i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie.
    3. Ciasto podzielić na 20 kawałków. Uformować cienkie wałki o długości 10 cm.
    4. Kminek rozsypać na stolnicy i rolować wałki tak, aby kminek się do nich przyczepił. Układać na blaszce. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ElzbietaKotkiewicz
    0

    Następnym razem spróbuję dosypać kminek do mąki. - 18 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis