Pomidory zapiekane z podgrzybkami

    Pomidory zapiekane z podgrzybkami

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Propozycja na lekką, ciepłą kolację: świeże pomidory zapiekane, faszerowane ryżem i świeżymi grzybami.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże, mięsiste pomidory
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • 100 g mrożonych lub świeżych podgrzybków
    • sól i pieprz do smaku
    • świeże zioła - np. tymianek, oregano
    • 100 g ryżu ugotowanego na sypko
    • 100 g startego żółtego sera, np. goudy
    • słodka papryka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pomidory wymyć i łyżeczką delikatnie wydrążyć środek.
    2. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
    3. Cebule pokroić w drobniutką kostkę, podusić na maśle.
    4. Dodać grzyby. Jeśli są świeże - wcześniej gotować je w osolonej wodzie przez 15 minut.
    5. Cebule dusić z grzybami - około 15 minut, dodać sól, pieprz i świeże zioła.
    6. Ryż wymieszać z grzybami.
    7. Farsz nałożyć do środka pomidorów, wierzch pomidorów posypać startym serem.
    8. Piec przez 10 minut. Podawać ciepłe.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis