Suflety łososiowe

    Suflety łososiowe

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Lekkie suflety jajeczne z dodatkiem żółtego sera i łososia. Podawać ciepłe z sałatką ze świeżych warzyw.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 jajka
    • sól i pieprz
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 100 g wędzonego łososia, drobno pokrojonego
    • 100 g żółtego sera, startego
    • 1 łyżka masła
    • bułka tarta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    2. Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka rozbić trzepaczką dodając przyprawy: sol, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywną pianę.
    3. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia i wsypać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Dodać białka i bardzo delikatnie wymieszać.
    4. 2 naczynka żaroodporne o średnicy 8 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę sufletową wlać do środka.
    5. Zapiekać 15 minut. Po wyciągnięciu sufletów na wykałaczki nawinąć plasterki łososia i przyozdobić nimi danie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis